tiistai 5. kesäkuuta 2012

Suuri robootti-imuri testi - Roomba vastaan Neato

Minä pidän puhtaasta ja siististä kodista.
Minä en pidä siivouksesta, enkä mielellään riitele aiheesta jatkuvasti isännän kanssa.
Niinpä minulla on useamman vuoden ajan ollut ahkerana apuna iRobotin roboimuri; Roomba 560.
Laite on todellakin ollut uskollinen apuri, se on jaksanut kerätä sekä spanielin karvat että emännän pitkät hiukset. Ne kyllä tosin tahtovat tukkia roboimurin harjakset niin että käytännössä laite vaatii jonkin asteista puhdistusoperaatiota jokaisen käytön jälkeen.
Roomban voi ajastaa siivoilemaan itsekseen, mutta minä olen tyytynyt käyttämään imuria manuaalisesti. Imuri on ollut näppärä laittaa pörräämään esim kun lähtee koiran kanssa ulos, tai kun puuhailee jotain muuta Tärkeää, kuten esim tekee etätöitä tai pesee pyykkiä.
Roomban kulkua voi ohjata mukana tulevilla etäasemilla, joita voi käyttää majakkana tai virtual wall tyyppisesti. Meidän perheessä ollaan tyydytty virtual wall- toiminteeseen, jolloin imurin kohteena on yksi tila tai huone. Ja tällä ollaan tosiaan pärjätty mainioisti kolmisen vuotta.
Koska imuri on ollut ahkerassa käytössä, on se vaatinut myös huoltotoimenpiteitä.
Roomban kehittäneet ihmiset ovat olleet neroja. Laite on nimittäin äärimmäisen helppo korjata. Se on kokonaan modularinen, kaikki osat voidaan helposti (ja ihan itse!) vaihtaa uusiin. Olenkin niin pätevöitynyt Roomba-korjaaja, että pohdiskelin taidon lisäämistä cv:seen ;o)
Joku toinen voisi todeta että laite on huono kun sitä pitää korjata, mutta minun mielestä on parempi että osia voi vaihtaa, sen sijaan että koko laite joutaa roskiin. Akun olen vaihtanut kerran näiden vuosien aikana. Nyt akun jälleen osoittaessa heikontumisen merkkejä, aloin pohdiskelemaan laitteen uusimista.
Jostain lehdestä (olisiko ollut tietokone tms lehti) löysin sitten testin roboimureista, ja mieleni alkoi tekemään roboimureiden kuuminta tulokasta; Neatoa.
Pohdiskelin Neaton hankintaa pitkään ja vakavasti. Kaverin hinta kun on viisisataa euroa, eikä sitä tuntunut saavan mistään sen halvemmalla. Mutta sitten tuli olkapääleikkaus ja seitsemän viikkoa sairaslomaa karvanlähtöisen koiran kanssa. Voi herrajumala sitä karvan määrää!
Siispä tilaus robokeskukselle ja odottamaan.
Neato roboticsin valmistama Neato XV-15 saapui meille, ja todellinen testaus pääsi alkamaan.
Haaste oli kova. Spanieli valutti karvaansa sen mitä kerkesi, eikä emännästä ollut siivoojaksi.
Neato osoittautui heti ensi ajolla hyvin erilaiseksi kuin Roomba. Ensinnäkin sen imuteho. Roomban toimintaperiaate on enemmänkin "kerätä roskia", kun taas Neato oikeasti imee. Myös imurointilogiikka on aivan toista. Roomban tekniikka on sikin-sokin-sinne-tänne-kunnes-tulee-valmista. Neato etenee järjestelmällisesti huone kerrallaan. Tämä näkyy myös tuloksissa. Neaton looginen ajojärjestys aikaansaa sen, että se ihan oikeasti pystyy imuroimaan vaikka koko asunnon (81m2) kerralla. Mutta ihan täydellistä homma ei kuitenkaan ole; koska Neato on loogisempi, se ei pyyhkäise aluetta ziljoona kertaa, niinkuin Roomba tekee. Tämä ei käytännössä näy normaalitilanteessa, mutta osoittautui haasteeksi silloin kun talossa on karvanlähtöaika. Olohuoneen mattoon tahtoi jäädä kiinni karvoja. Onneksi oli Roomba, joka sai tulla siivoamaan maton vielä Neaton jälkeen. Sairaslomalla ollessani meidän taloutta hallitsikin roboimureiden armeija ;o)
Neaton hyviä puolia on myös se että se pystyy selättämään myös makuuhuoneen pidempilankaiset matot, Roomba ei ko matoille suostunut imuroimaan, kiersi ne vain.
Nyt töihin palattuani olen ajastanut Neaton viihdyttämään Ellaa päivittäisellä siivousroundilla. On se hyvä että koiralla on seuraa.

Tässä vielä plussat ja miinukset lyhyesti.

Roomba:
+ epälooginen imurointilogiikka siivoaa koirankarvat matosta paremmin karvanlähdön aikaan
- vaatii käytännössä hoitotoimenpiteitä jokaisen käyttökerran jälkeen (karvojen poisto harjasten, pyörien yms ympäriltä).

Neato:
+ tehokkaampi imurointilogiikka mahdollistaa koko asunnon siivouksen kerralla (myös ajastettuna)
+ siivoaa myös pitkälankaisemmat karvalankamatot
+ roskat on helppo tyhjentää, eikä laite tarvitse päivittäistä puhdistusta
+ imee selvästi enemmän hienojakoista pölyä (näkee helposti kun roskasäiliötä tyhjentää)
- looginen imurointitekniikka jättää toivomisen varaa silloin kun taloudessa on paljon koirankarvoja

Siispä jos meikäläisen mielipidettä kysytään roboimureista, niin vastaus on tietenkin: Molempi parempi!

3 kommenttia:

  1. mun mielestä on kyllä siistiä, et voi sanoa kotona pörräävän kaksi robottia ja molemmat siivoaa... ;) Onneksi ellalla on seuraa ;) hieman kyllä houkuttaisi ajatus sohvalla löhöilystä imuroimisen sijaan, mutta en viitsi viittä sataa euroa laittaa Hevin hammasharjaan, syököön mielummin "purkkaa" jatkossakin...

    VastaaPoista
  2. Miten nuo robotit selviävät ruokapöydän ja tuolien alla jalkojen viidakossa, entä pääsevätkö ne kynnysten yli. Tuommoinen voisi periaatteessa ola kätevä.
    Suurin haaste on siinä, että robotin käyttö edellyttää asunnolta järjestystä. Sehän imee kaikki lattialla olevat lelut, sukat.. yms.

    VastaaPoista
  3. Molemmat imurit selvivät hyvin ruokapöydän ja tuolien viidakoista, ja menevät myös kynnysten yli. Jos haluaa optimoida siivouksen, niin silloin tuolit kannattaa nostaa ylös, jotta imuri pääsee puhdistamaan koko alueen nopeasti (Käytännössä teen tätä jonkun kerran viikossa, en päivittäin).
    Kummassakin on myös sisäinen turvajärjestelmä joka estää esim rappusista tippumisen.
    Ja tosiaan jos imureja aikoo käyttää, niin lattiat pitäisi siinnä kunnossa ettei siellä ole kovasti imurin sisälle päätyviä esineitä. Roomba on joskus jotain isompaa niellyt, Neaton nielu on pienempi. Molempien laitteiden kannalta pahin on lanka, joka voi kiertyä harjasten tai pyörien väliin. Eli käytännössä kengännauhat, sälekaihdinten vetonarut yms pitää katsastaa pois imurin ulottuvilta, jos meinaa käyttää laitetta automatisoituna.

    VastaaPoista