maanantai 23. elokuuta 2010

Heinolan koiranäyttely

Eilen sunnuntaina suuntasimme auton nokan kohti Heinolan kaikkien rotujen koiranäyttelyä. Päivä oli puolipilvinen, iltapäivää kohti paahteisen aurinkoinen.
FCI ryhmä 8:aa tuomaroi Alberto Cucillato Italiasta. Ella oli näyttelytohinasta hämillään, ja arasteli ihmisten kontaktiyrityksiä. Tuomari mukaanlukien. Näyttelyssä esiintyi 14 walesia, muutama tuttukin nähtiin.

Miten meidän sitten kävi?
Tulos AVO EH, AVK 1. (Eli erittäin hyvä)
Sanallisesta arvostelusta on paikoin vaikea saada selvää (lennokas käsiala), mutta jotakuinkin näin se menee:
Very demended character but type is correct. Enough angelation in hindquarters. Enough thorax. I would like better topline. Enough movement.

Suomennos onkin sitten hankala homma. Ekassa lauseessa käytetylle demended-sanalle en löytänyt vastinetta mistään sanakirjasta. Jos sanan oli tarkoitus olla demented, niin se tarkoittaisi että koirallani on hullu persoonallisuus (jota en nyt ihan heti liittäisi Ellaan), jos sanan olisi tarkoitus olla demanding, niin koirallani on vaativa luonne. Veikkaisin kuitenkin tuomarin tarkoittaneen demean sanaa, eli että koira nöyristelee (demean - definition: to humble oneself). Se kuvaisi hyvinkin Ellan väistöä, kun tuomari yritti lähestyä koiraa. Eli lisää käsittelyharjoituksia tarvitaan, ja paljon. Tokassa lauseessa sanotaan että takajalkojen kulmaukset on riittävät. Samoin rintakehä on riittävä. Toplinen ymmärrän tarkoittavan koiran selkälinjaa, jonka tuomari olisi toivonut olevan parempi. Ja viimeinen lause on että koiran liikkeet olivat riittävät.
(arvostelun lauseita korjattu Sintun tulkinnan mukaan, kiitos)

Eli ei ollut italialaisen tuomarin mieleen meidän Elmeri... Ymmärtääkseni kukaan kisoihin osallistuneista nartuista ei saanut ERIä, EH oli korkein tulos. Uroksissa jaettiin myös ERIä.
Ellalle tämä oli toinen "aikuisiän" näyttely pentunäyttelyiden jälkeen, joten ei kai voi valittaa. Harjoitusta tarvitaan, jotta tyttö olisi näyttelyissä rennompi, ja käsittelyharjoituksia vieraiden ihmisten kanssa pitää saada kehitettyä jotenkin.
"Mitähän se tuossa virnuilee..?" -pohtii Ella
Hampaat esiin!

1 kommentti:

  1. Hienostihan Ella näyttelee :)

    Tuo "Enough angelation in nind quarters" on varmaan "hind", siis takajalkojen kulmaukset.

    VastaaPoista